Spilhammar camping in Zweden

Verhalen en tips over buitenlandse campings

Spilhammar camping in Zweden

Berichtdoor jkmm » 08 Mei 2015, 14:44

P1040916 schaakbord.jpg


We starten de zomervakantie van 2011, verdeeld over 20 dagen, in de buurt van Karlskrona. Dit is een prachtige, doch ook rustige havenstad, in Zuid Oost Zweden. Hier bezoeken we een fijne camping, maar na 4 dagen trekken we verder vanwege een reservering, in de richting van Mariannelund.

Van Karlskrona af, reden we ietsje noordelijker, door naar de streek Småland. Dat is het deel van Zweden, waar de firma IKEA in 1943 gesticht is. Tevens de streek, waar de wieg van schrijfster Astrid Lindgren stond. Vroeger was het de armste streek van het land, de bewoners zijn er doorgaans nog steeds zuinig ingesteld. Met de behulp van een wegenkaart en een navigatiesysteem via GPS, kunnen we vrijwel alle wegen vinden. De GPS met de herhalende merknaam, heeft ons bij uitzondering verkeerd gestuurd. We staan ongeveer vast op een klein bergweggetje, ergens bij een boerderij. Kunnen net aan uitstappen tussen de bramenstruiken en zien aan de overkant van een dal, de gezochte camping. Het wordt ook weer snel instappen, het stikt hier van de bijen. Ze doen nog vriendelijk, maar kunnen zich ook bedenken.
Hemelsbreed gezien, had de GPS het niet eens zo verkeerd. Slechts een water scheidt ons, waar we meteen naar toe wilden.

Bij het oprijden van de camping, komt die helemaal overeen, met hoe we het in Nederland achter het beeldscherm bedacht hadden. De eigenaren heten ons glimlachend welkom en ze spreken verdacht goed Nederlands. Tegenover de receptie is “onze” stuga al te vinden.
Een stuga is voor bangeriken zoals wij, die lekker gemaakt zijn door kennissen voor een fijne vakantie Zweden, maar ook angst hebben om in de hoofdprijzen te zullen vallen met slecht weer en daardoor de tent thuislaten.
Gauw uitgelegd: een stuga is een klein houten vakantiehuisje, met koelkast, kooktoestel en een paar bedden. De douche en wc gebruik je in het gezamenlijke sanitairgebouw. Dat staat naast de receptie, schuin tegenover ons onderkomen Aan de voorkant zijn de douches en toiletten, aan de achterzijde de kook- en afwas gelegenheid. Juist dit gebouw is nog wel netjes, maar doordat het wat ouder is , harmonieert het niet met de rest van de bebouwing.
De eigenaren laten doorschemeren, dit in de nabije toekomst te willen verbouwen.
U mag weten, dat het inmiddels dik in orde is. Een grote verbouwing heeft in 2013/2014 plaats gevonden.
Enfin, we zetten onze spullen in de stuga. Is ietsje kleiner dan ons onderkomen op de vorige camping. Vrolijk wappert het gordijn met Pippi Langkous-print uit het openstaande raam, in de zachte zomerwind. Mede daar komen we voor, om de schepping van Astrid Lindgren te bewonderen.

De achteraf fantastisch gebleken Spilhammar camping, heeft de vrouw uit ons gezin uitgezocht via internet. Voornamelijk op grond van aantrekkelijke prijzen en hoe het er op de beschikbare plaatjes uit ziet, maar ook voor wat er in de buurt te doen is. Via een simpel mailtje is een plaats gereserveerd. Zoals het hoort te gaan, ging het dan ook, vinden wij. Je bespreekt een plek via de mail, zij reageren en vervolgens bereik je een overeenkomst. Daarbij gaan beide partijen er vanuit, dat dit wat afgesproken is, werkelijk geschiedt en men echt komt opdagen. Wij hebben zo onze verwachtingen over het gebodene op de camping. De campingeigenaar mag daar tegenover zetten, dat er bij verschijning direct betaald wordt. Als het zo gaat, is er wederzijds vertrouwen. Dat ging allemaal goed. Gelukkig maar, het geloof in goede dingen bestaat nog in deze tijd.
Deze leuke, ongedwongen camping biedt voor elk wat wils. Een speeltuin voor kinderen, een buiten gelegen reuze-schaakspel voor de iets groteren. Zwemmen in een natuurlijk meer, met een duikplank op een vlot in het diepere gedeelte. Vissen kan er ook, in hetzelfde water als de zwemmers. Nog een mogelijkheid in precies diezelfde nattigheid: kanovaren.
Wandelroutes door het bos, of over de bergen. Voor wie dit niet genoeg vindt, vanaf de camping zijn het Astrid Lindgrenspark, voor een Pippi show en Nils Holgersson wereld, eenvoudig bereikbaar per auto.
Glasblazerijen zijn met wat speurwerk te vinden, net als georganiseerd elanden bekijken.

Niet te vergeten: de kampwinkel. Beperkt van afmeting, toch met een ruime sortering gevuld. Lekker smaakje frisdrank, die bij ons in Nederland niet verkrijgbaar is. Zij hebben het! En heerlijk gekoeld. Speelgoed voor de kinderen, het houten spel met de naam Kubb. Ontzettend leuk om te doen, maar pas op voor je schenen. Ondertussen verspreidt dit onverwoestbare spel zich ook onder campingliefhebbers in Nederland.

Het is steeds een paar uur rijden om naar de volgende camping te gaan. Als je op de kaart kijkt en ziet van waar je vertrokken bent en waar je nu staat, denk je al gauw: wat is dat een joekel van een land!! Daarom, bij de term “in de buurt” moet je in Zweden al gauw op een uurtje autorijden rekenen. Het is gelukkig ontspannen rijden door dit vreedzame land. Weinig snelwegen, maar meer autowegen. De meeste kilometers worden afgelegd tussen de 90 en 110 km/u. Een enkeling heeft haast en zal je passeren. De rest rijdt zonder peper in de kont, hetzelfde tempo. Het landschap is daar niet echt vlak te noemen, de auto moet er soms flink aan trekken om boven te komen. Precies genoeg variatie, om het interessant te maken.

De Spilhammar camping, daar hebben we al denkbeeldig een plaatsje op het veld uitgezocht, waar onze Karstentent eens in de toekomst moet komen te staan. Nu was deze plek bezet door een oud klasgenoot, die 20 jaar buiten beeld is geweest. Bij de hernieuwde kennismaking, dachten wij steeds aan het gegeven, om net als hij met zijn gezin en tent, een fijne vakantie van enkele weken op deze gastvrije camping, door te maken.
Bijlagen
IMG_5226.JPG
IMG_5266.JPG
Leuk kamperen, kun je ook aan anderen leren.
Gebruikers-avatar
jkmm
 
Berichten: 214
Geregistreerd: 28 Mei 2012, 22:37
Woonplaats: Bollenstreek

Re: Spilhammar camping in Zweden

Berichtdoor jkmm » 16 Jun 2015, 14:43

Enkele plaatjes van de ingrijpende verbouwing.
wasmachines DSC_3161.jpg
Bijlagen
DSC_3191 toiletruimte.JPG
DSC_3172 afwasruimte.JPG
Leuk kamperen, kun je ook aan anderen leren.
Gebruikers-avatar
jkmm
 
Berichten: 214
Geregistreerd: 28 Mei 2012, 22:37
Woonplaats: Bollenstreek

Re: Spilhammar camping in Zweden

Berichtdoor jkmm » 16 Jun 2015, 14:44

En waar we zelf nog eens graag een keer gaan staan.
Bijlagen
IMG_4985 onze plek.JPG
Leuk kamperen, kun je ook aan anderen leren.
Gebruikers-avatar
jkmm
 
Berichten: 214
Geregistreerd: 28 Mei 2012, 22:37
Woonplaats: Bollenstreek

Re: Spilhammar camping in Zweden

Berichtdoor jkmm » 11 Jul 2015, 21:51

op schaal P1040960.jpg
Voor een uitje vanaf de Spilhammarcamping, ben je hier aan het goede adres: http://www.nhvpark.com/

En hier hoe wij het beleefden;

Onze ervaring met een uitje buiten de camping, beperkt zich door tijdgebrek slechts tot een bezoek aan Nils Holgersson Värld in Vimmerby.
Het is een leuk park, met een cultuurpark in dezelfde vorm opgezet binnen het contour van het land Zweden. Alle provincies zijn present, inclusief de streek-typische bebouwingen.
Voor kinderen is er natuurlijk veel te doen, op 3 verschillende vlakken. In 2011, het moment van ons bezoek, is de organisatie van het park goed bezig, om de glans van vergane glorie in ere te herstellen. De huisjes en andere gebouwen hebben een serieuze opknapbeurt achter de rug. Actief bezig zijn op de waterfietsen. Nieuwe, degelijke skelters van Nederlands fabricaat rijden af een aan, in een verkeerspark met echte grote-mensen-regels.
Splinternieuw is het boomklimparcours. Het valt het niet mee, om op flinke hoogte over de zwevende hindernissen te komen. Zeker niet het eerste rondje. Heel spannend en op een goede manier inspannend, om er een voldaan gevoel aan over te houden. En dat alles voor een schappelijke entreeprijs. Kortom, avontuurlijk, goed voor de conditie en het testen van je evenwicht en reactievermogen. Natuurlijk zonder je kostbare leven in de waagschaal te stellen doordat je aan een stevige staalkabel gezekerd zit.
Voor ons Nederlanders is er geen taalbarrière, de mensen in het park spreken opvallend goed Nederlands. :lol:
Laatst gewijzigd door jkmm op 12 Jul 2015, 22:33, in totaal 4 keer gewijzigd.
Leuk kamperen, kun je ook aan anderen leren.
Gebruikers-avatar
jkmm
 
Berichten: 214
Geregistreerd: 28 Mei 2012, 22:37
Woonplaats: Bollenstreek

Re: Spilhammar camping in Zweden

Berichtdoor jkmm » 11 Jul 2015, 22:01

Schaal 1:8
reuzenkinderen P1040975.jpg


Veilig naar de overkant, op een hoogte waarbij je je dapper voelt, zonder dat het eng wordt.
klimparcours P1050008.jpg
Leuk kamperen, kun je ook aan anderen leren.
Gebruikers-avatar
jkmm
 
Berichten: 214
Geregistreerd: 28 Mei 2012, 22:37
Woonplaats: Bollenstreek


Terug naar Campings buitenland

Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast

cron