Stensjö camping, in Zweden.

Verhalen en tips over buitenlandse campings

Stensjö camping, in Zweden.

Berichtdoor jkmm » 18 Feb 2015, 17:44

Stensjö-veld_DSC6169.jpg
2011,

We willen wel eens naar Zweden, omdat meerdere kampeerders ons dit als een zeer fijn vakantieland hebben aangeraden. Er is veel natuur om doorheen te wandelen en er valt heel wat te varen of te zwemmen.
Fantasierijker landschap dan Denemarken, wel net zo rustig qua mensen. Alhoewel niet zo ruig als het wat killere Noorwegen, wat we uit diverse verhalen kunnen opmaken, van mensen die daar zelf zijn geweest.
Zuid Zweden, dat is een mooi begin. De Karstentent hebben we nog niet. Onze toenmalige tent, is niet geschikt voor trekken. Het wordt een vakantie in stuga's.
Met de auto op reis. Niet al te ver van huis, een mooie tocht er naar toe. Duitsland, daar is het makkelijk rijden en de kilometers, al zijn het er veel naar hollandse begrippen, schieten op.
Denemarken in, richting de hoofdstad Kopenhagen, doorstomen naar Malmö.
Het mooiste stuk, zo´n beetje, is de brug met de naam Sont. Daar sta je dan in Zweden. Altijd, bij het uitstappen in een land waar je nog nooit geweest bent, even proeven van het “andere”. Een vaag begrip, maar je wilt toch iets anders voelen, dan de beleving in je eigen achtertuin. Zweden, het voelt rustgevend. Precies wat je nodig hebt, voor een geslaagde vakantie. Wij hebben de Stensjö camping uitgezocht via internet.

De campingeigenaar, een voormalig boswachter uit Nederland, en zijn eveneens Nederlandse vrouw verwelkomen ons, bij het betreden van deze zeer rustige camping. Het veld is niet echt vol te noemen op het middagtijdstip, dat we aan de poort verschijnen. Een beetje reuring is beter voor de kinderen. Binnen een uur kan dit veranderd zijn. Inderdaad, we hebben er net uitgepakt en ineens verschijnen er andere mensen met hun kampeermiddelen op de camping. Hun doelen liggen uiteen:
Slechts op doorreis, om te komen vissen of intens te kanoën. Het kan hier allemaal. Naast de camping ligt een behoorlijk meer. Er om heen is veel natuurschoon. Het meer dient eveneens als waterreservoir voor de overigens prima sanitairruimte op de camping. Een speciale filtereenheid zorgt voor lekker fris drinkwater.
Wij gaan veel wandelen in de omgeving en een paar uur geo-cachen vanuit een gehuurde roeiboot.
De campingeigenaar heeft zelf ook een paar caches verstopt. Op het moment van varen, is het water als een spiegel. Toch, als ongeoefende schippers, vallen je armen er snel af van het roeien. Richting houden, voortbewegen? Heel wat anders dan fietsen. Zwemmen kon er ook goed met de aangename watertemperatuur.

Boodschappen doen in een supermarkt, een paar kilometer verderop. Je rijdt altijd wel ergens door een flink stuk bos. Heerlijk om te ruiken. Rust, rust rust. Wat een heerlijke rust.
Een dagje uit naar Karlskrona, een prachtige havenstad. Wauw, er lopen mensen, best veel. Toch is het er lang niet zo intens druk als bijvoorbeeld thuis, vlak bij ons in Katwijk aan Zee. Opvallen tussen de Zweedse bevolking doe je niet snel. Het aantal spierwitharigen ligt duidelijk beneden onze verwachting. De mensen zien er gemiddeld Europees uit.
Terug op de camping, in onze gehuurde tent-bungalow. Het is een houten wand met een dak van tentdoek.
s'Avond, warm eten. Het koken gaat op elektriciteit in ons “huisje”. Dat is even wennen aan het vertraagd opwarmen van de plaat en doorschieten in temperatuur, als het lampje toch uit is. Na het eten, gaan we spelen met kubb of badmintonnen. Kubb is een onverwoestbaar houten spel, dat je kan lenen in de kampwinkel. Het ziet er makkelijk uit om zelf te doen. Al met al valt het niet mee op een hobbelige ondergrond, richting te houden. Dit onverwachtse, maakt het juist extra leuk.
De zon zakt langzaam weg, tijd voor een warm kampvuur. Daar is een speciale plek voor ingeruimd. Zo kunnen de fikse vlammen veilig knetteren. Brandhout, vindt je overal. Rondom de camping staan flink wat bomen. Daartussen ligt altijd wel een omgevallen exemplaar. Prima om te op stoken. U leest het vast tussen de regels door: de tijd vliegt en we gaan naar de volgende camping, omdat we reeds geboekt hebben.
Eigenlijk jammer, want het is goed vakantie-vieren op de Stensjö-camping. Echter, met blijven hangen ontdek je geen nieuwe plekken.
Bijlagen
fik_DSC6187.jpg
kubb P1040810.jpg
Leuk kamperen, kun je ook aan anderen leren.
Gebruikers-avatar
jkmm
 
Berichten: 214
Geregistreerd: 28 Mei 2012, 22:37
Woonplaats: Bollenstreek

Re: Stensjö camping, in Zweden.

Berichtdoor jkmm » 12 Mrt 2015, 12:28

Buitenleven in Zweden, een ware rijkdom aan natuur.
roeien P1040833.jpg

meer P1040797.jpg
Leuk kamperen, kun je ook aan anderen leren.
Gebruikers-avatar
jkmm
 
Berichten: 214
Geregistreerd: 28 Mei 2012, 22:37
Woonplaats: Bollenstreek


Terug naar Campings buitenland

Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast

cron